Να αναδειχθεί η ιστορία της περιοχής του Αγίου Νικολάου

Όπως αναφέρεται σε αίτησή μου προς το Υπουργείο Πολιτισμού – Β’ Εφορεία προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων (αρ πρωτ. 2021/30.3.2000):

«…στην περιοχή του Δήμου Ηλιούπολης που περικλείεται από τις Λεωφόρους Κοτζιά και Ηρώς Κωνσταντοπούλου και τις οδούς Θεοτόκη και Καρύστου, έχουν βρεθεί κατά το παρελθόν αρχαιολογικά ευρήματα των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων.

Όπως προκύπτει από προσωπική μου έρευνα, στην περιοχή αυτή έχουν ανευρεθεί ίχνη παρουσίας των στρατιωτών του Πτολεμαίου Β΄ κατά την διάρκεια του Χρεμωνίδειου πολέμου (266-263 π.Χ).

Με βάση τα παραπάνω ζητώ από την υπηρεσία σας να προχωρήσει σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την προστασία και την ανάδειξη της αρχαιολογικής σημασίας της περιοχής».

Με το υπ’ αριθμ.7998 π.έ /3.2.2007, έγγραφο, η Β΄ Εφορεία αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, μου έκανε γνωστό ότι «σε απάντηση των σχετικών αιτήσεών σας, σας κάνουμε γνωστό (ότι) η περιοχή του Αγ. Νικολάου που περικλείεται από τις Λεωφόρους Κοτζιά και Ηρώς Κωνσταντοπούλου και τις οδούς Θεοτόκη και Καρύστου εντάσσεται σε περιοχή της Ηλιούπολης που υπόκειται σε αρχαιολογικό έλεγχο (έλεγχος εκσκαφών)»

Στη συνέχεια, με βάση τις ενέργειες της Β΄Εφορείας αρχαιοτήτων, εκδόθηκε Διοικητική Πράξη για έλεγχο εκσκαφών στην περιοχή Αγ. Νικολάου.

Σήμερα, στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας στην Ηλιούπολη, υπάρχει αναφορά για την παραχώρηση από την ΕΤΑΔ στον Δήμο Ηλιούπολης του γειτονικού «Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής», ενώ απουσιάζει εντελώς κάποια αναφορά για το τι πρόκειται να συμβεί στην περιοχή του Αγ. Νικολάου.

Εκτιμώντας ότι η εξέλιξη της Ηλιούπολης συνδέεται άρρηκτα με την περιοχή του σημερινού Αγ. Νικολάου, όπου βρίσκονταν και το κτήμα Καρά, θεωρείται αναγκαία η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της και η ανάδειξή της ιστορικής σημασίας της.


Πάνος Τότσικας, Αρχιτέκτονας, Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *