Η μελλοντική Ηλιούπολη μέσα από την παρουσίαση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου
Τα σενάρια για την πολεοδομική ανάπτυξη της Ηλιούπολης παρουσιάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας 26 Αυγούστου στην πρώτη παρουσίαση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ηλιούπολης, στο θέατρο του Δημαρχείου. Οι μελέτες αυτές εντάσσονται στο πρόγραμμα “Κωνσταντίνος Δοξιάδης” του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι ολοκληρωμένες μελέτες που αφορούν την οργάνωση του χώρου σε επίπεδο Δήμου επηρεάζοντας το χωροταξικό και πολεοδομικό τοπικό πλαίσιο για τις επόμενες δεκαετίες.
Όπως ανακοίνωσαν τα μέλη της μελετητικής διεπιστημονικής ομάδας κατέληξαν σε τρείς προτάσεις, επέλεξαν όμως την τρίτη από αυτές ως την ενδεδειγμένη για την Ηλιούπολη. Πρόκειται για το Μονοκεντρικό μοντέλο όπως το χαρακτήρισαν.
Το κέντρο της Ηλιούπολης
Σύμφωνα με αυτό προτείνεται η δημιουργία ενός ισχυρού κέντρου στην Ηλιούπολη περίπου στα όρια του σημερινού κέντρου της πόλης (Νησάκι, Κανάρια, Πλατεία ΙΚΑ, Πλατεία Κάτω Ηλιούπολης, πλατεία Αεροπορίας, Πλατεία 28ης Οκτωβρίου). Αυτό το κέντρο θα έχει σκοπό της ενίσχυση “της κεντρικότητας και της δυναμικής της υφιστάμενης κεντρικής περιοχής ώστε να είναι ανταγωνιστική στο αναδυόμενο περιβάλλον των νέων υπεροπτικών κέντρων των όμορων Δήμων” (ΠΥΡΚΑΛ και πάρκο Ελληνικού). Στο νέο και ενισχυμένο κέντρο δεν θα υπάρχει διερχόμενη κυκλοφορία οχημάτων (το σχέδιο προβλέπει οτι θα έχει κατασκευαστεί η υπόγεια σήραγγα της Ηλιούπολης) ενώ θα υπάρχει και δίκτυο δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, με πρόταση να ενοποιηθούν οι χώροι πρασίνου από τον Υμηττό μέχρι το ρέμα Πικροδάφνης.
Αξίζει να σημειωθεί οτι η δεύτερη πρόταση που απορρίφθηκε από τους μελετητές προέβλεπε την δημιουργία 12 τοπικών κέντρων (αυτάρκεις πολεοδομικές ενότητες) στις γειτονιές της Ηλιούπολης, ενώ η πρώτη προέβλεπε την συντήρηση της υπάρχουσας κατάστασης (Μηδενικό σενάριο).
Πάρκο πόλης μέσα στον Υμηττό
Στην πρόταση των μελετητών προβλέπεται επίσης η κατασκευή πάρκου περίπου 400 στρεμμάτων εντός της Β Ζώνης του Υμηττού, στην περιοχή μεταξύ Προφήτη Ηλία και Αγίων Αναργύρων, με την “δημιουργία πόλου ήπιας τουριστικής δραστηριότητας“!!! Η πρόταση αυτή προκάλεσε ανησυχία και ερωτήσεις από τους παριστάμενους σχετικές με την προστασία του Υμηττού και τις πιθανότητας “άλωσης” του. Προέκυψαν αρκετές συζητήσεις για την επιβάρυνση της περιοχής από αυτοκίνητα και επισκέπτες. Από τις υποδομές που θα πρέπει να κατασκευαστούν μέσα στο βουνό, την ένταση των επεμβάσεων στον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης. Οι μελετητές επιφυλάχτηκαν για τις τελικές προτάσεις τους.
Στις προτάσεις των μελετητών θίχτηκαν θέματα όπως: Το μετρό στην πλατεία Ανεξαρτησίας στην Αγία Μαρίνα, η επέκταση του κοιμητηρίου, το βιοκλιματικό πάρκο στο Χαλικάκι, η ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης, η ανάδειξη του ρέματος της Πικροδάφνης, το Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού στο μεγάλο οικόπεδο της πλατείας Παλαιών Πατρών Γερμανού (ΙΚΑ) η κατασκευή καλαίσθητων πεζογέφυρων στον άξονα Αλίμου Κατεχάκη, η ολοκληρωμένη ανάπλαση και αναβάθμιση του συγκροτήματος του Πολυκλαδικού, η παραπέρα αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας και η αξιοποίηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών για την έξυπνη πόλη.
Όταν ολοκληρωθεί η μελέτη και ενσωματωθούν οι προτάσεις των φορέων μέσω της διαβούλευσης μπορεί να δούμε αλλαγές στις χρήσεις γης, σε διάφορες γειτονιές της πόλης αλλά και αλλαγή του συντελεστή δόμησης. Και τα δύο αυτά θέματα αφορούν άμεσα την ζωή και την περιουσία των δημοτών.
Την εκδήλωση άνοιξε με ένα καλωσόρισμα ο Δήμαρχος Στάθης Ψυρρόπουλος, ενώ όπως αναφέρθηκε οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εισέρχονται τις επόμενες μέρες σε σχετική ιστοσελίδα ώστε να παρακολουθούν την εξέλιξη της διαδικασίας εκπόνησης αλλά και να συμμετέχουν στην διαβούλευση με ιδέες προτάσεις κλπ. Η τελική έγκριση της μελέτης θα γίνει τον Ιούλιο του 2025.