Το έργο θα κοστίσει 4.819,993,46 ευρώ αλλά δεν ξέρουμε το έργο…!

Για άλλη μια φορά το τελευταίο διάστημα, ένα  θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο γίνεται  πολύπλοκο, δημιουργώντας ερωτήματα απορίες και αμφισημίες.  “Λήψη απόφασης περί της αναγκαιότητας σύναψης Επενδυτικού Δανείου για την αναβάθμιση του Δημοτικού ηλεκτροφωτισμού”, έλεγε η πρόσκληση συνεδρίασης της 31ης Ιουλίου 2014.  Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, με αμαρτωλό παρελθόν αμφιλεγόμενο παρόν και απ΄ ότι φαίνεται αβέβαιο μέλλον.

Η συζήτηση αφορούσε το πρώτο από τα περίπου “δέκα βήματα” που πρέπει να γίνουν ώστε η Ηλιούπολη να αποκτήσει σύγχρονο φωτισμό. “Ο Δήμος Ηλιούπολης προχωράει άμεσα στα απαραίτητα βήματα για ένα θεμελιώδες έργο για να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η εγκατάσταση σύγχρονων φωτιστικών LED σε όλη την πόλη με στόχο να εξασφαλιστεί σύγχρονος άπλετος φωτισμός που θα προσφέρει την ίδια στιγμή μεγάλη εξοικονόμηση για τον κάθε Ηλιουπολίτη ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί και το αίσθημα ασφάλειας στην πόλη”, αναφέρει σε ανάρτησή του ο Δήμαρχος Στάθης Ψυρρόπουλος.

Χρειαζόταν η έγκριση του σώματος ώστε να προχωρήσει η Διοίκηση στην αναζήτηση Δανείου, διότι χωρίς αυτό φως δεν πρόκειται να δούμε. Το θέμα θα είχε λήξει σε ελάχιστο χρόνο αν η εισήγηση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ήταν καθαρή και σαφής. Έχουμε την μελέτη που ορίζει το ακριβές ποσό και ζητάμε δάνειο με το συγκεκριμένο ποσό. 

Αντί αυτού, πληροφορηθήκαμε οτι το δάνειο θα είναι της τάξης των 4.819,993,46 ευρώ. Αυτό το ποσό θα ζητήσουμε, δεν ξέρουμε όμως τι θα πάρουμε και αν θα πάρουμε. Πως προέκυψε αυτό το νούμερο κανείς δεν κατάλαβε. Και κανείς δεν κατάλαβε την ακρίβεια μέχρι σεντς. Ούτε παραγγελία να το είχαμε κάνει…!

Έγιναν πολλές ερωτήσεις δόθηκαν απαντήσεις αλλά κανείς δεν κατάλαβε. Δεν δόθηκαν μελέτες για το συγκεκριμένο ποσό. Πως δηλαδή προκύπτει με τόση ακρίβεια αυτό το ποσό χωρίς καν μια μελέτη; Πόσα φωτιστικά αφορά; Πόσες λάμπες; Θα είναι φωτιστικά μόνο για δρόμους, η και για πλατείες, για εγκαταστάσεις, για σχολεία; Κανείς δεν ήξερε να πει.  Ούτε υπηρεσιακοί παράγοντες ούτε διοικητικοί. Το μόνιμο μότο των Διοικητικών ήταν “Σήμερα ξεκινάμε,  τις λεπτομέρειες θα τις δούμε στο μέλλον”. Να τις δούμε τις λεπτομέρειες στο μέλλον ναι, αλλά την λεπτομέρεια του ποσού γιατί την βλέπουμε στην αρχή; Δεν ξέρουμε τι έργο θα γίνει αλλά ξέρουμε από τώρα πόσο θα στοιχίσει; Ούτε οι εργολάβοι που θα το φτιάξουν να είμασταν! 

Αυτή η λεπτομέρεια του ακριβούς ποσού (4.819,993,46 ευρώ) αποσυντόνισε τα πάντα. Ακόμη και οι δύο διευθύντριες που ήταν εκεί για να ενημερώσουν το σώμα είχαν διαφορετικές εκτιμήσεις. Για το σημερινό κόστος ηλεκτροφωτισμού η μία έκανε λόγο για 600.000 ευρώ η άλλη για 1.000.000 ευρώ! 

Ένα άλλο θέμα που δημιούργησε αντιφάσεις ήταν ο αριθμός των λαμπτήρων. Από τα λεγόμενα της Διοίκησης έχουμε 8,500 λαμπτήρες που πρέπει να αντικατασταθούν. Από αυτή την αντικατάσταση προκύπτει το ποσό του Δανείου και το ποσοστό της εξοικονόμησης κατανάλωσης. Όμως 3000 από αυτούς τους λαμπτήρες -όπως ειπώθηκε-  έχουν ήδη αντικατασταθεί, άρα ήδη υπάρχει μια εξοικονόμηση την οποία όμως δεν την μάθαμε και μάλλον δεν την ξέρει κανείς. Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες μίλησαν για ποσοστό εξοικονόμησης 67%. Από ποια μελέτη προκύπτει δεν μας είπαν. Κάποια στιγμή η μια διευθύντρια που ανέλυε το νεφελώδες σχέδιο είπε ότι έχει κάτι στοιχεία αλλά δεν μας τα λέει!!!

Το βασικό θέμα είναι το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο Ηλιουπολίτικος λαός, σε βάθος 25ετίας. Τόσο είναι το χρονικό διάστημα που έχει προσδιορίσει ο Δήμος οτι θα είναι το διάστημα αποπληρωμής. Διάστημα προσδιορισμένο από τον Δήμο όχι από τον φορέα που θα  δώσει το δάνειο. Αν το δώσει. 

Ένας υπολογισμός που αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε λόγο για τελικό ποσό 7,5 εκατομμυρίων ευρώ. (επιτόκιο 3,78% επί 25 χρόνια…). Ποσό που θα το πληρώσουν οι κάτοικοι της πόλης σε βάθος 25 ετών…

Ποσό που θα επιβαρύνει έναν σχεδόν χρεοκοπημένο Δήμο ο οποίος προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό θέμα με επιπλέον δανεισμό. 

Το “πρώτο βήμα” για ένα τόσο σοβαρό θέμα, ήταν θολό και δημιούργησε απορίες περισσότερες από αυτές που είχαμε μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία συνεδρίασης. Τα μεγάλα και σοβαρά θέματα χρειάζονται τεκμηρίωση, σοβαρότητα, μελέτη συγκεκριμένη βασισμένη σε στοιχεία και όχι έκθεση ιδεών, πόσο μάλλον που όλο αυτό θα στοιχίσει  4.819,993,46 ευρώ…

 

αΣΤΑΘμητος Παράγων

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *