Ρωγμές σε κολώνες του 11ου Δημοτικού Σχολείου!

Έντονη ανησυχία, προκαλεί η εικόνα σχολικού κτηρίου της πόλης, με δύο από τις εξωτερικές κολώνες του να εμφανίζουν ρωγμές. 

Ο Σύλλογος Γονέων, η Διεύθυνση του σχολείου, αλλά και γονείς έχουν επανειλημμένως απευθυνθεί στον Δήμο, προκειμένου να ζητήσουν διαβεβαιώσεις για την στατικότητα του κτηρίου, αλλά και περεταίρω έρευνα από ειδικούς στις συγκεκριμένες κολώνες. Οι επανειλημμένες κρούσεις τους βρήκε την αδιαφορία των υπηρεσιών του Δήμου και έτσι αναγκάστηκαν να απευθυνθούν σε ιδιώτες μηχανικούς ώστε να έχουν μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.  

Οι ιδιώτες μηχανικοί που επισκέφτηκαν τον χώρο, συνέστησαν άμεση επισκευή της ζημιάς. “Μας είπαν οτι δεν είναι ένα απλό θέμα του σοβά και ότι θέλει μελέτη και επισκευή από ειδικό”, δηλώνει γονέας μαθητή του σχολείου, συμπληρώνοντάς ” Μας καθησύχασαν αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα αντιδράσει το κτήριο σε έναν μεγάλο σεισμό. Παρόλα αυτά δεν είναι και ότι καλύτερο να βλέπεις κολώνες με ρωγμές σε ένα σχολείο”.

Πρόγραμμα ταρατσόκηπων 

Αξίζει να σημειωθεί οτι το συγκεκριμένο σχολικό κτήριο, είχε ενταχθεί πριν χρόνια στο “πράσινο” πρόγραμμα ταρατσόκηπων σε σχολεία. Στην ταράτσα του κτηρίου λειτουργούσε για αρκετό καιρό  ταρατσόκηπος, μια κατασκευή που επιβάρυνε επιπλέον το κτήριο.

Ο Ταρατσόκηπος δεν λειτούργησε ποτέ. Έμειναν μόνο χαλίκια, χώμα και άλλα υλικά να επιβαρύνουν το κτήριο.

Για να φτιαχτεί ο ταρατσόκηπος μεταφέρθηκαν μονωτικά υλικά, επιπλέον χώμα, χαλίκια, σίδερα  και άλλα υλικά που κάλυψαν το σύνολο της ταράτσας του κτηρίου. Ο ταρατστόκηπος αν και φυτεύτηκε δεν λειτούργησε ποτέ όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Με τα χρόνια εγκαταλήφθηκε και τώρα πια έχουν μείνει όλα αυτά τα υλικά στρωμένα στην ταράτσα, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν τα νερά της βροχής, να βγαίνει υγρασία σε διάφορα σημεία της οροφής του πρώτου ορόφου, να βουλώνουν τα λούκια απορροής των υδάτων και να επιβαρύνεται με περιττά φορτία το κτήριο.

“Από τα υλικά που είχαν εναποτεθεί στην ταράτσα, δεν έχει μαζευτεί τίποτα. Ο χώρος είναι εγκαταλελειμμένος τώρα  που δεν λειτουργεί ως κήπος με αποτέλεσμα να υπάρχει βάρος στο κτήριο, αλλά και να δημιουργούνται πολλά προβλήματα πχ βουλώνουν τα λούκια από χώματα που πέφτουν μέσα, έχουμε υγρασίες σε διάφορα σημεία κλπ”. λέει γονέας μαθητή του σχολείου.

Πριν περίπου ένα μήνα γονείς και μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου βλέποντας την κωλυσιεργία του Δήμου, πραγματοποίησαν  παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο ζητώντας την άμεση αντιμετώπιση των θεμάτων του σχολείου, χωρίς να βρίσκουν την ανταπόκριση που ζητούσαν σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Από την κινητοποίηση στο Δημαρχείο

Οι κινήσεις της διευθύντριας

Το Hlioupolitimes επικοινώνησε με την διευθύντρια του σχολείου Φωτεινή Σωτήρχου, προκειμένου να μάθουμε τις κινήσεις και τις ενημερώσεις που έχει κάνει  η ίδια προς τις αρμόδιες αρχές και ειδικά τον Δήμο Ηλιούπολης που είναι και ο υπεύθυνος φορέας συντήρησης σχολικών μονάδων.

Μας απέστειλε το ακόλουθο κείμενο. 

  1. Τον Ιανουάριο του 2024, η Διεύθυνση του σχολείου έστειλε – όπως της ζητήθηκε από την Αθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου μας –  Έκθεση καταγραφής των κτιριακών και άλλων προβλημάτων της σχολικής μας μονάδας. Στην Έκθεση αυτή καταγράφονταν ως πρώτο πρόβλημα ο εγκαταλελειμμένος ταρατσόκηπος του σχολείου και στάλθηκαν φωτογραφίες με τις μεγάλες ρωγμές σε κολώνες που ξεκινούν από την οροφή και φθάνουν μέχρι τον προαύλιο χώρο.
  2. Στο 3ο Σχολικό Συμβούλιο συζητήθηκε και καταγράφηκε στα πρακτικά εκ νέου, η ανάγκη να βρεθούν λύσεις στα πολλά προβλήματα που δημιουργεί ο εγκαταλελειμμένος ταρατσόκηπος στη σχολική μας μονάδα (η ρωγμή στις κολώνες μεγαλώνει συνεχώς, μπαίνει νερό όταν βρέχει και πέφτει το ρεύμα, υγρασία στην οροφή στο ταβάνι του 1ου ορόφου, εξωσχολικοί σκαρφαλώνουν από τις υδρορροές και πετούν βαριά και επικίνδυνα αντικείμενα της ταράτσας στο προαύλιο, κλπ)
  3. Στις 2 Απριλίου η Διευθύντρια του σχολείου επισκέφτηκε την υπεύθυνο του Δήμου για τα κτιριακά προβλήματα και της ζήτησε τα αντίγραφα της στατικής μελέτης και το φάκελο ΕΣΠΑ για τη λειτουργία του ταρατσόκηπου. Επειδή δεν πήρε σαφή απάντηση, έστειλε την ίδια μέρα και ηλεκτρονικά το αίτημά της.
  4. Στις 6 Ιουνίου αντιπροσωπεία του σχολείου μας με εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους του Συλλόγου γονέων και γονείς που συνοδεύονταν από τα παιδιά τους, πήγαμε την είσοδο του Δημαρχείου με ένα πανό για να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά, σε ένα θέμα που αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα κάθε σχολείου: τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών/τριών μας. Μας κάλεσαν να συζητήσουμε οι αρμόδιοι φορείς, μας υποσχέθηκαν ότι θα επισκεφτούν την επόμενη μέρα το σχολείο για να δουν από κοντά το πρόβλημα και ότι σύντομα θα γίνει αντισεισμικός έλεγχος. Μέχρι σήμερα, τίποτα από αυτά που μας είπαν δεν έγινε.
  5. Στις 11 Ιουνίου ήρθε ένα email από την υπεύθυνο, το οποίο περιείχε μία σελίδα από τα έγγραφα που ζητήσαμε και τίποτα παραπάνω…
  6. Σε ένα αντίγραφο που βρέθηκε στα αρχεία του σχολείου μας και υπογράφει η αρμόδιος το 2014, ότι ο Δήμος μας παραλαμβάνει το έργο ΕΣΠΑ και θα πράξει τα νόμιμα για την ομαλή λειτουργία του. Τι ακριβώς έκανε έκτοτε, ως όφειλε; Τήρησε τα απαραίτητα για τη συντήρηση του ταρατσόκηπου, όπως ορίζεται σε κάθε έργο ΕΣΠΑ;

Περιμένοντας πράξεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα, από τους αρμόδιους φορείς, οφείλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες από τη δική μας θέση ευθύνης.

Η Διευθύντρια Φωτεινή Σωτήρχου

10 χρόνια εγκατάλειψης της ταράτσας έχουν διαμορφώσει συνθήκες “ζούγκλας”.

Λύση ΤΩΡΑ

Γεγονός είναι πως η εγκατάλειψη στην ταράτσα του κτηρίου αλλά κυρίως οι ρωγμές σε κολώνες θα έπρεπε να είχαν σημάνει συναγερμό στην Δημοτική αρχή. Η ασφάλεια των παιδιών, δασκάλων και γονέων δεν είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα και την γνωστή νωχελικότητα των υπηρεσιών.

Η επέμβαση πρέπει να είναι άμεση, όπως και η ενημέρωση γονέων και δασκάλων που ανησυχούν έντονα για το θέμα.

Και στην συνέχεια  ο έλεγχος από ειδικούς μηχανικούς, η άμεση επισκευή και ο καθαρισμός της ταράτσας που επιβαρύνει με τα άχρηστα πλέον υλικά και μπάζα,  όλο το κτήριο.

Η Νέα χρονιά πρέπει να βρεί την ταράτσα καθαρή, με νέα μόνωση και τις ρωγμές στις κολώνες επισκευασμένες. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *