Πρόταση ανάδειξης «Χώρου για τα Μνήμη και τη Φύση» στον Υμηττό
…Τα τελευταία χρόνια, στο τμήμα του ορεινού όγκου του Υμηττού που εφάπτεται του Δήμου Ηλιούπολης έχουν σημειωθεί μια σειρά καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες έχουν ουσιαστικά αναιρέσει τον δασικό χαρακτήρα του βουνού, μετατρέποντάς το σε ένα γυμνό τοπίο. Οι προσπάθειες αναδάσωσης που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν φέρει μέχρι σήμερα τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η εξαφάνιση ωστόσο των δασικών χαρακτηριστικών στο τμήμα αυτό του Υμηττού συνέβαλλε στο να αποκαλυφθούν κάποια ενδιαφέροντα ευρήματα, τα οποία πιστεύω ότι αξίζει να διερευνηθούν λεπτομερώς από την υπηρεσία σας.
Συγκεκριμένα: Κοντά στο εξωκλήσι «Προφήτης Ηλίας» του Δήμου Ηλιούπολης, πάνω από τον υφιστάμενο δασικό δρόμο Καρέα – Ηλιούπολης- Αργυρούπολης, υπάρχουν λαξευμένοι βράχοι, αρχαία λατομεία, σπήλαιο με ίχνη ανθρώπινης παρουσίας από τος κλασσικούς ή ελληνιστικούς χρόνους και πιθανώς είσοδος αρχαίου μεταλλείου.
Η περιοχή στην οποία αναφέρομαι, οριοθετείται στο τοπογραφικό διάγραμμα της Γ.Υ.Σ σε κλίμακα 1:5000 μεταξύ των ισοϋψών +300μ και +400μ.
Προτείνεται λοιπόν η διαμόρφωση ενός «Χώρου για τη Μνήμη και την Φύση» στην περιοχή αυτή του Υμηττού, πάνω από την Ηλιούπολη…
Κατάθεση πρότασης στο Υπουργείο Πολιτισμού
Με την παραπάνω αίτηση μου προς την Β’ Εφορεία του Υπουργείου Πολιτισμού (αρ.πρ.1908/27.3.2000) ανέδειξα το ζήτημα που αφορά την ύπαρξη ενός χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στον Δήμο Ηλιούπολης όπως το αρχαίο λατομείο στον Υμηττό, πάνω από τον Προφήτη Ηλία. Το Υπουργείο Πολιτισμού απάντησε…μερικά χρόνια αργότερα, (αρ.πρ.7998/13.2.2007), ότι από την αρμόδια Β’ Εφορεία Αρχαιοτήτων «…θα κινηθεί η διαδικασία της κήρυξης ενός αρχαιολογικού χώρου στον Υμηττό…».
Η Β΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων, τον Ιανουάριο του 2009, στα πλαίσια της τροποποίησης του από 31.8.1978 Π.Δ «περί προστασίας του Υμηττού», πρότεινε την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή του αρχαίου λατομείου «Β-ΒΑ του Προφήτη Ηλία Δήμου Ηλιούπολης , 550μ Ν-ΝΑ πέρατος Λεωφόρου Σοφοκλή Βενιζέλου». Η προτεινόμενη οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου προσδιορίζεται περίπου στην ίδια έκταση και στο χώρο που υπέδειξα με σχεδιάγραμμα που συνοδεύει την από 1908/27.3.2000 αίτησή μου.
Εν τέλει, ο χώρος του αρχαίου λατομείου στον Υμηττό, οριοθετήθηκε σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Α1/Φ43/44570/1842/11.5.2019 του Υπουργείου Πολιτισμού που αφορά «Προσωρινή οριοθέτηση αρχαιολογικών χώρων εν όψει πρότασης του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας για την τροποποίηση του από 31.8.1978 Π.Δ προστασίας του Υμηττού (ΦΕΚ 544 Δ’/1978)».
Με όσα αναφέρονται παραπάνω, θεωρώ ότι εξακολουθεί να ισχύει η αναγκαιότητα ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του τόπου μας με προτεραιότητα το αρχαίο λατομείου στον Υμηττό και τη δημιουργία ενός «Χώρου για τα Μνήμη και τη Φύση».
Πάνος Τότσικας, Αρχιτέκτονας, Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας