Μας πήρε και μας σήκωσε…ο αέρας (κωμικές οδηγίες του Δήμου για την κακοκαιρία)

Μπήκαμε στον κόπο να διαβάσουμε τις οδηγίες που εξέδωσε ο Δήμος Ηλιούπολης προς τους πολίτες προκειμένου να προφυλαχτούν από καταιγίδες, χιόνια, πλημύρες και θυελλώδεις ανέμους.  Εκεί εντοπίσαμε διάφορα “μαργαριτάρια” και μας δημιουργήθηκαν αρκετές απορίες τις οποίες μοιραζόμαστε μαζί σας ώστε να ξέρουμε τι θα κάνουμε όλοι όταν ο κίνδυνος έρθει!

Καταιγίδα

Στο κεφάλαιο για τις καταιγίδες διαβάζουμε:

Εάν βρίσκεστε σε ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ χώρο:

• Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς”.

Ο Δήμος μας πληροφορεί ότι πρέπει να ασφαλίσουμε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από το νερό ή τον άνεμο, που βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο(!). Μια ντουλάπα, μια βιβλιοθήκη, μια μπερζέρα με υποπόδιο στο σαλόνι πρέπει να δεθούν καλά στον τοίχο γιατί μπορεί να παρασυρθούν  από την έντονη βροχόπτωση που θα πέφτει στον κήπο. Εκτός αν ο Δήμος θεωρεί οτι τα σπίτια μας είναι καλοκαιρινά και δεν έχουν στέγη, ή οτι μπορεί να είναι ανοιχτό το παράθυρο και ταυτόχρονα η πεθερά να ανοίξει την πόρτα οπότε από το ρεύμα που θα δημιουργηθεί, θα κινδυνέψει το σκρίνιο  και άρα χρειάζεται δέσιμο… (το σκρίνιο σίγουρα, μπορεί και η πεθερά). 

Ίδιας σπουδαιότητας είναι η οδηγία για τις πινακίδες που έχουμε όλοι μέσα στα σπίτια μας.

• Ελέγξτε αναρτημένες πινακίδες(!) γράφει η οδηγία προτρέποντας τους πολίτες να ελέγξουν όλες τις πινακίδες που υπάρχουν μέσα στα σπίτια (!) Διαφημιστικές πινακίδες ή και πινακίδες κυκλοφορίας. Ποιος δεν έχει πινακίδα STOP μπαίνοντας στο σαλόνι από τον διάδρομο; Ή κάποια διαφημιστική  πινακίδα στην κρεβατοκάμαρα;

Ξαναλέμε όλα τα παραπάνω είναι στο κεφάλαιο “εσωτερικός χώρος”…

Σύμφωνα με τις οδηγίες πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως άκαρδοι και σκληροί με τους σωλήνες του νερού…

“Αποφύγετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο), γιατί οι μεταλλικοί σωλήνες είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού”. Έτσι όσο και αν σας καλεί κοντά του ο αγαπημένος σας σωλήνας εσείς πρέπει να κρατήσετε χαρακτήρα γιατί αν κάνετε το λάθος και τον ακουμπήσετε ένας κεραυνός θα ξεπεταχτεί από την βρύση και θα σας σκοτώσει. Τον μουλωχτό άδειο σωλήνα να φοβάσαι.

 

Εξωτερικός χώρος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι οδηγίες για τους εξωτερικούς χώρους…

• Αποφύγετε ψηλές κατασκευές, όπως πυλώνες, ψηλά δέντρα, φράκτες, τηλεφωνικές γραμμές και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος…

Σύμφωνα με τον Δήμο Ηλιούπολης πρέπει ειδικά στις καταιγίδες να αποφεύγουμε τις τηλεφωνικές γραμμές(!). Όλοι ξέρουμε τους κινδύνους που υπάρχουν στις τηλεφωνικές γραμμές, με όλα αυτά που λέγονται σε αυτές όταν οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους. Τοξικότητα και hate. Κυρίως όμως όλοι ξέρουμε οτι πρέπει να αποφεύγουμε τις  γραμμές μεταφοράς υψηλού ρεύματος στην κακοκαιρία σε αντίθεση με την ηλιοφάνεια που το να είσαι στις γραμμές μεταφοράς ρεύματος είναι κανονικό… Κάντε υπομονή για όσο κρατάει η κακοκαιρία αποφύγετε αυτές τις γραμμές και θα ξανα είναι δικές σας μόλις κοπάσει ο καιρός. Το ίδιο ισχύει και για τους πυλώνες. Η οδηγία του Δήμου μας συστήνει να τους αποφεύγουμε όταν υπάρχει κακοκαιρία. Στην καλοκαιρία σκαρφαλώστε ελεύθερα…

Μια άλλη οδηγία που αφορά κυρίως Ηλιουπολίτες είναι η εξής:

• Αν βρίσκεστε μέσα στη θάλασσα, βγείτε αμέσως έξω…

Προφανής εδώ η αναφορά στην παραλία της Ηλιούπολης στο Ελληνικό. Μια παραλία που εξασφάλισε ο Δήμαρχός μας, όπως ο ίδιος περιχαρής μας είχε ανακοινώσει πριν μερικούς μήνες. Έτσι λοιπόν οι λουόμενοι θα πρέπει να μαζέψουν πετσέτες από της παραλία μας και να μαζευτούν στο σπίτι αποφεύγοντας τηλεφωνικές γραμμές, πυλώνες και γραμμές μεταφοράς ρεύματος στην διαδρομή…

Κεραυνοί

Πολύ χρήσιμη και η οδηγία για τους κεραυνούς. Χρήσιμη και απλή:

• Αν βρίσκεστε απομονωμένος σε επίπεδη έκταση και νιώθετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα, με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) και πετάξτε ό,τι μεταλλικό αντικείμενο έχετε πάνω σας. (πχ όπλο λέμε εμείς). 

Να σημειώσουμε εδώ πρώτον την ρατσιστική προσέγγιση του Δήμου Ηλιούπολης απέναντι στους καραφλούς. Πως θα καταλάβουν αυτοί οτι έρχεται κεραυνός; Και δεύτερον την απαραίτητη εμπειρία γιόγκα ώστε να κάνουμε τα ζογκλερικά που  προτείνει ο Δήμος μας. 

Εκεί όμως που οι οδηγίες του Δήμου Ηλιούπολης αποδεικνύονται πολύ πρακτικές και σωτήριες είναι στον υπολογισμό της απόστασης απο την καταιγίδα(!!!). Διαβάζουμε:

Εκτίμηση της απόστασης από την καταιγίδα
• Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε δευτερόλεπτα
• Διαιρέστε αυτόν το χρόνο που μετρήσατε με το 3 για να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα.
Ότι πιο πρακτικό σαφές και χρήσιμο έχουμε διαβάσει. Όλοι ξέρουμε οτι όταν είμαστε σε καταιγίδα παίρνουμε μαζί μας και ένα κομπιουτεράκι. Με το που σκάει ο πρώτος κεραυνός αρχίζουμε να μετράμε δευτερόλεπτα και αμέσως μετά αρχίζουμε την προπαίδεια. Στο πρόχειρο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο που στήνουμε κάνουμε μαθηματικές πράξεις, διαγράμματα, αναλύσεις για να υπολογίσουμε πότε θα έρθει η καταιγίδα. Έτσι με πέντε καταιγίδες παίρνουμε και πτυχίο Μετεωρολόγου. Βέβαια η αμέσως επόμενη παράγραφος ακυρώνει όλη αυτή την μέθοδο και την μαθηματική πράξη γιατί αναφέρει:
Λάβετε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, πριν η καταιγίδα σας πλησιάσει. Η απόσταση αυτή είναι ενδεικτική, καθώς η καταιγίδα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.
Δηλαδή τσάμπα κάναμε την διαίρεση και την  πρόσθεση. Η καταιγίδα μπορεί να έρθει στο κεφάλι μας νωρίτερα η αργότερα. Μετεωρολόγοι δεν θα γίνουμε ποτέ!
 

Πλημμύρα

Χρήσιμες και οι οδηγίες στην περίπτωση πλημμύρας:
Αποφύγετε νερά που ρέουν
• Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.
Τι μας λέει ο Δήμος εδώ; Οτι αν βρεθούμε σε πλημμύρα να αποφύγουμε τα νερά που ρέουν. Κανείς δεν το είχε σκεφτεί αυτό. Μεγαλοφυές! Μέχρι τώρα με το που βλέπαμε χείμαρρο μπαίναμε μέσα. Επίσης αν βρεθούμε σε δρόμο πλημμυρισμένο πρέπει να πάμε από την άλλη πλευρά και να μην μπούμε στην λίμνη. Και αυτό σωστό και πρωτότυπο! Επιτέλους έπρεπε κάποιος να μας το πει. Εύγε στον Δήμο Ηλιούπολης.
 

Χιόνια

Επειδή η Ηλιούπολη έχει πολλές “ορεινές” περιοχές οι οδηγίες του Δήμου είναι άκρως αναγκαίες.
 
Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις
Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.
Το λένε οι άνθρωποι καθαρά. Πάρτε υλικά και τρόφιμα για μέρες. Εμείς δεν θα έρθουμε. Θα βγείτε έξω όταν λιώσουν τα χιόνια. 
Ο Δήμος μας, προτείνει και dress code  κακοκαιρίας:
• Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
Ξεχάστε  το παλτό από καμηλό που πήρατε από το ΖΑΡΑ 18,90 ευρώ. Αυτό θα φορεθεί μετά την κακοκαιρία. Τώρα θα πρέπει να προτιμήσετε ένα αδιάβροχο (ΖΑΡΑ 9,90 ευρώ) 
 

Παγετός

Για τον Παγετό ο Δήμος Ηλιούπολης προτείνει και εδώ κάτι πάρα πολύ εύκολο.
 
• Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.
Όταν όλα θα έχουν παγώσει τότε είναι η κατάλληλη στιγμή  να ελέγξετε τον υδρομετρητή. Πως τον βρίσκουμε; Βγαίνουμε έξω μέσα στο χιόνι, ντυμένοι όπως μας έχει προτείνει παραπάνω, σπάμε τον πάγο σκάβοντας εκεί που περίπου θυμόμαστε οτι είναι το ρολόι και μόλις το βρούμε ελέγχουμε τον υδρομετρητή. Πολύ χρήσιμη διαδικασία ειδικά μέσα στον πάγο. Αν διαπιστώσουμε οτι αυτό  δουλεύει, όταν όλα στην πλάση έχουν παγώσει τότε είναι η ώρα να φωνάξουμε υδραυλικό. Ο οποίος μπορεί να κάνει να έρθει τρείς εβδομάδες στην συνηθισμένη ηλιοφάνεια αλλά σίγουρα θα τσακιστεί να έρθει με τον παγετό. 
 
Μπράβο στον Δήμο Ηλιούπολης για τις πολύ χρήσιμες, εύκολες και σωτήριες οδηγίες. Σώζουν ζωές!
 
 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *