Μας πήρε και μας σήκωσε…ο αέρας (κωμικές οδηγίες του Δήμου για την κακοκαιρία)
Μπήκαμε στον κόπο να διαβάσουμε τις οδηγίες που εξέδωσε ο Δήμος Ηλιούπολης προς τους πολίτες προκειμένου να προφυλαχτούν από καταιγίδες, χιόνια, πλημύρες και θυελλώδεις ανέμους. Εκεί εντοπίσαμε διάφορα “μαργαριτάρια” και μας δημιουργήθηκαν αρκετές απορίες τις οποίες μοιραζόμαστε μαζί σας ώστε να ξέρουμε τι θα κάνουμε όλοι όταν ο κίνδυνος έρθει!
Καταιγίδα
Στο κεφάλαιο για τις καταιγίδες διαβάζουμε:
“Εάν βρίσκεστε σε ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ χώρο:
• Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς”.
Ο Δήμος μας πληροφορεί ότι πρέπει να ασφαλίσουμε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από το νερό ή τον άνεμο, που βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο(!). Μια ντουλάπα, μια βιβλιοθήκη, μια μπερζέρα με υποπόδιο στο σαλόνι πρέπει να δεθούν καλά στον τοίχο γιατί μπορεί να παρασυρθούν από την έντονη βροχόπτωση που θα πέφτει στον κήπο. Εκτός αν ο Δήμος θεωρεί οτι τα σπίτια μας είναι καλοκαιρινά και δεν έχουν στέγη, ή οτι μπορεί να είναι ανοιχτό το παράθυρο και ταυτόχρονα η πεθερά να ανοίξει την πόρτα οπότε από το ρεύμα που θα δημιουργηθεί, θα κινδυνέψει το σκρίνιο και άρα χρειάζεται δέσιμο… (το σκρίνιο σίγουρα, μπορεί και η πεθερά).
Ίδιας σπουδαιότητας είναι η οδηγία για τις πινακίδες που έχουμε όλοι μέσα στα σπίτια μας.
• Ελέγξτε αναρτημένες πινακίδες(!) γράφει η οδηγία προτρέποντας τους πολίτες να ελέγξουν όλες τις πινακίδες που υπάρχουν μέσα στα σπίτια (!) Διαφημιστικές πινακίδες ή και πινακίδες κυκλοφορίας. Ποιος δεν έχει πινακίδα STOP μπαίνοντας στο σαλόνι από τον διάδρομο; Ή κάποια διαφημιστική πινακίδα στην κρεβατοκάμαρα;
Ξαναλέμε όλα τα παραπάνω είναι στο κεφάλαιο “εσωτερικός χώρος”…
Σύμφωνα με τις οδηγίες πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως άκαρδοι και σκληροί με τους σωλήνες του νερού…
“Αποφύγετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο), γιατί οι μεταλλικοί σωλήνες είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού”. Έτσι όσο και αν σας καλεί κοντά του ο αγαπημένος σας σωλήνας εσείς πρέπει να κρατήσετε χαρακτήρα γιατί αν κάνετε το λάθος και τον ακουμπήσετε ένας κεραυνός θα ξεπεταχτεί από την βρύση και θα σας σκοτώσει. Τον μουλωχτό άδειο σωλήνα να φοβάσαι.
Εξωτερικός χώρος
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι οδηγίες για τους εξωτερικούς χώρους…
• Αποφύγετε ψηλές κατασκευές, όπως πυλώνες, ψηλά δέντρα, φράκτες, τηλεφωνικές γραμμές και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος…
Σύμφωνα με τον Δήμο Ηλιούπολης πρέπει ειδικά στις καταιγίδες να αποφεύγουμε τις τηλεφωνικές γραμμές(!). Όλοι ξέρουμε τους κινδύνους που υπάρχουν στις τηλεφωνικές γραμμές, με όλα αυτά που λέγονται σε αυτές όταν οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους. Τοξικότητα και hate. Κυρίως όμως όλοι ξέρουμε οτι πρέπει να αποφεύγουμε τις γραμμές μεταφοράς υψηλού ρεύματος στην κακοκαιρία σε αντίθεση με την ηλιοφάνεια που το να είσαι στις γραμμές μεταφοράς ρεύματος είναι κανονικό… Κάντε υπομονή για όσο κρατάει η κακοκαιρία αποφύγετε αυτές τις γραμμές και θα ξανα είναι δικές σας μόλις κοπάσει ο καιρός. Το ίδιο ισχύει και για τους πυλώνες. Η οδηγία του Δήμου μας συστήνει να τους αποφεύγουμε όταν υπάρχει κακοκαιρία. Στην καλοκαιρία σκαρφαλώστε ελεύθερα…
Μια άλλη οδηγία που αφορά κυρίως Ηλιουπολίτες είναι η εξής:
• Αν βρίσκεστε μέσα στη θάλασσα, βγείτε αμέσως έξω…
Προφανής εδώ η αναφορά στην παραλία της Ηλιούπολης στο Ελληνικό. Μια παραλία που εξασφάλισε ο Δήμαρχός μας, όπως ο ίδιος περιχαρής μας είχε ανακοινώσει πριν μερικούς μήνες. Έτσι λοιπόν οι λουόμενοι θα πρέπει να μαζέψουν πετσέτες από της παραλία μας και να μαζευτούν στο σπίτι αποφεύγοντας τηλεφωνικές γραμμές, πυλώνες και γραμμές μεταφοράς ρεύματος στην διαδρομή…
Κεραυνοί
Πολύ χρήσιμη και η οδηγία για τους κεραυνούς. Χρήσιμη και απλή:
• Αν βρίσκεστε απομονωμένος σε επίπεδη έκταση και νιώθετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα, με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) και πετάξτε ό,τι μεταλλικό αντικείμενο έχετε πάνω σας. (πχ όπλο λέμε εμείς).
Να σημειώσουμε εδώ πρώτον την ρατσιστική προσέγγιση του Δήμου Ηλιούπολης απέναντι στους καραφλούς. Πως θα καταλάβουν αυτοί οτι έρχεται κεραυνός; Και δεύτερον την απαραίτητη εμπειρία γιόγκα ώστε να κάνουμε τα ζογκλερικά που προτείνει ο Δήμος μας.
Εκεί όμως που οι οδηγίες του Δήμου Ηλιούπολης αποδεικνύονται πολύ πρακτικές και σωτήριες είναι στον υπολογισμό της απόστασης απο την καταιγίδα(!!!). Διαβάζουμε:
Πλημμύρα
Χιόνια
Παγετός