Ερωτήματα για το Χαλικάκη… μια τελευταία ευκαιρία για να σωθούν από τα προσχήματα
Στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο τα ερωτήματα για την στάση και την θέση της δημοτικής Αρχής και των υπηρεσιών του Δήμου στην υπόθεση του οικοπέδου στο ΧΑΛΙΚΑΚΗ, που κτίζεται με την άδεια τους, μάλλον πολλαπλασιαστήκαν.
Η παύση εργασιών μέχρι και τις 10 Γενάρη ως παραχώρηση του φερόμενου ιδιοκτήτη και όχι κατ΄απαιτηση του δήμου και των υπηρεσιών του, τίποτα το θετικό δεν προδιαγραφεί, παρά μια εορταστική καθυστέρηση μέχρι να επανέλθουν οι μπουλντόζες.
Ο δήμαρχος στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο μας ξανασύστησε τους αχυρανθρώπους των Νασταίων καταπατητών κάτι σαν…. αδικαίωτους ιδιοκτήτες. Για αυτό και θα πάρουμε κατά σειρά τα πράγματα όπως τα παρουσίασε ο Δήμαρχος για να θέσουμε τα δικά μας ερωτήματα προς τον ίδιο και τις υπηρεσίες του Δήμου που εμφανίστηκαν ως θεματοφυλακές της νομιμότητας, μιας νομιμότητας όμως που απέχει παρασάγγας από τα συμφέροντα της πόλης και την ιστορία της .
Μας διαβάζει λοιπόν ο δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο .. .
« Το 1975 στο πρωτοδικείο Αθηνών προσφεύγει για το συγκεκριμένο χώρο ως επίδικο χρησικτησίας του από το 1939 ο ΔΑΒΑΡΙΑΣ ενάντια στο ΝΑΣΤΟ . Στο οποίο Πρωτοδικείο οι αντίδικοι δεν ΑΝΤΙΔΙΚΗΣΑΝ αλλά ΣΥΝΟΜΟΛΟΓΗΣΑΝ για την ιστορική βάση της διεκδίκησης»!
Και εμείς ρωτάμε τον δήμαρχο αν καταλαβαίνει αυτό που μας διάβασε; Καταλαβαίνει ότι ΝΑΣΤΟΣ και ΔΑΒΑΡΙΑΣ είναι παίχτες στο ίδιο παιχνίδι; Έχει ακούσει ότι ο Νάστος έπαιζε μόνιμα αυτό το παιχνίδι; Έχει ακούσει κάτι για το παιχνίδι «του Παπά» και τους κράχτες του ; Αυτό ντε «εδώ παπάς, εκεί παπάς που είναι ο παπάς »;! Ξέρει ποιος είναι πάντα ο κερδισμένος ;
Και συνεχίζει ο Δήμαρχος «το 1977 ο ΔΑΒΑΡΙΑΣ παραχωρεί το συγκεκριμένο χώρο στον ΚΙΤΩΝΗ Γ ως άτυπη αγορά από τον ΝΑΣΤΟ..» !!
Και ρωτάμε και πάλι τον δήμαρχο και την Νομική υπηρεσία του Δήμου…Τι άραγε κάνει νιάου νιάου στο Χαλικάκη;;
Και συνεχίζει το ιστορικό ο δήμαρχος «Το 1987 ο ΚΙΝΤΩΝΗΣ Γ το δίνει με γονική παροχή στον γιο του …με υπογραφή του τότε δημάρχου ότι δεν οφείλει εισφορά Φόρου Ακαλύπτων Επιφανειών στο δήμο»!
Αναρωτιόμαστε γιατί άραγε έψαξε ο δήμαρχος τον τότε φόρο Ακαλύπτων; Πιθανά γιατί πήρε το αυτί του πως χειρίστηκε το συγκεκριμένο φόρο η δημοτική αρχή της Δημοκρατικής Ενότητας ξεκινώντας την μάχη για την προάσπιση της δημοσίας περιουσίας στην πόλη. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δ. ΚΙΝΤΗΣ το 1984 : «Τι κάναμε για να περισώσουμε αυτά τα οικόπεδα; Τα οικόπεδα τα εγλυτώσαμε γιατί θα είχανε ξεπουληθεί μέσα σε έξι μήνες .Όταν ο Νάστος πληροφορηθεί ότι η Δημοτική αρχή ανακινεί το πρόβλημα της κυριότητας αυτής της λεγόμενης ιδιοκτησίας Νάστου έστειλε στο Δήμο και είναι γεγονός αναμφισβήτητο , σειρά ολόκληρων μεσιτών και αντιπροσώπων να ζητήσει πιστοποιητικά ΜΗ ΟΦΕΙΛΗΣ ΦΟΡΟΥ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΧΩΡΩΝ για να τα πουλήσει. Και πράγματι αυτά θα μπορούσαν να πουληθούν μέσα σε έξι μήνες .Ο Δήμος όμως είπε καθαρά ότι τα οικόπεδα αυτά είναι του δημοσίου και δεν σου χορηγούνται τέτοια πιστοποιητικά πάρα το γεγονός ότι επι 10ετιες ολόκληρες ο Νάστος τα δήλωνε σαν ιδιωτική του περιουσία και έπαιρνε πιστοποιητικά….ο Δήμος λοιπόν είπε ΟΤΙ ΠΟΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕ και όχι μόνο αυτό αλλά ο Δήμος αν θέλετε «ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ» ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΕΡΑΣΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ …..»
Προτρέπουμε τον σημερινό ΔΗΜΑΡΧΟ να μάθει πότε και πως ξεκίνησε η μάχη και ο αγώνας για την δημόσια περιουσία. Τον ενημερώνουμε ότι η μάχη για την δημόσια περιουσία ξεκίνησε με αφορμή και αφετηρία την προσπάθεια κατοχύρωσης του χώρου στο λατομείο Χαλικάκη ως χώρου πρασίνου και αθλοπαιδιών το 1979.
Αν λοιπόν κάνει τον κόπο να εντρυφήσει στην ιστορία της πόλης μπορεί ίσως να μας πληροφορήσει αν ο Δήμος εισέπραττε Φόρο Ακαλύπτων από τον συγκεκριμένο «αγοραστή» και άλλους όμοιους του στο ΧΑΛΙΚΑΚΗ ή από τους Νασταίους και τους άλλους αχυρανθρώπους τους στην πόλη από το 1980 και μετά! Ας κάνει τον κόπο λοιπόν σήμερα να στρέψει τις υπηρεσίες του δήμου σε αυτή την κρίσιμη λεπτομέρεια, για να μάθουμε αν όντως η συγκεκριμένη έκταση που σήμερα φέρεται ως ιδιοκτησία ΚΙΝΤΩΝΗ είναι μέσα στα 64 στρέμματα του ΧΑΛΙΚΑΚΗ που καταγράφηκαν ως δημόσια περιουσία .
Να βρει στο Φάκελο Χαλικάκη που υπάρχει στην νομική και την τεχνική υπηρεσία, την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αριθμό 156/82 που έρχεται να συμπληρώσει προηγουμένη απόφαση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου στο χώρο λατομείου ΧΑΛΙΚΑΚΗ-Γκιώνη και που οριοθετεί με κάθε λεπτομέρεια την έκταση των 64 στρεμμάτων. «…Περικλειόμενα μεταξύ των οδών Γράμμου, Σαρωνικού, Σικελιανού, Σ. Ματσούκη με μια διευκρίνηση ότι αφήνει εκτός του περιγράμματος την πρώτη σειρά οικοπέδων της οδού Γράμμου από Σικελιανού μέχρι Μαβίλη τα οποία είναι κατά 90%οικοδομημενα από μικροϊδιοκτήτες Δημότες μας» καθώς αναφέρει η απόφαση. Να τους ενημερώσουμε δε ότι το 1982 ξεκίνησε και η επίσημη καταγραφή των δημοσίων εκτάσεων από την ΚΕΔ
Επανερχόμαστε όμως στο αφήγημα του Δημάρχου.
« το 1997 ο ΚΙΝΤΩΝΗΣ με αίτηση του στο Δήμο δηλώνει κάτοχος του συγκεκριμένου οικοπέδου και ζητάει από το δημοτικό συμβούλιο την ανταλλαγή του μέσω της ΚΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΚΕΔ) με άλλο οικόπεδο στην Ηλιούπολη ή στην Αθήνα και το Δ. Συμβούλιο ομόφωνα αποδέχεται το αίτημα του»
Εδώ ο Δήμαρχος επιχειρεί μια παραπλάνηση και προς το «ομόφωνα» της απόφασης αλλά και προς το περιεχόμενο της απόφασης .
Όπως καταγράφεται στην συγκεκριμένη απόφαση από την συνεδρίαση έχουν αποχωρήσει Κανελλόπουλος, Τσατσούλη, Πατσαβός. Δεν είμαστε σε θέση να θυμόμαστε γιατί οι συγκεκριμένοι αποχωρήσαν, (θα άξιζε να είχαμε τα πραχτικά της συνεδρίασης). Αλλά ομοφωνία με την ουσία του όρου δεν προκύπτει. Αντίθετα η αποχώρηση των συγκεκριμένων δημοτικών συμβούλων από την συγκεκριμένη συζήτηση κάτι περισσότερο μπορεί να μαρτυράει για την ίδια την υπόθεση…
Όμως πέρα από τα πάρα πάνω η ίδια η εισήγηση μαρτυράει και πράγματα που ο δήμαρχος δεν θέλησε να τα περιλάβει στην ιστόρηση του.
Αναφέρει λοιπόν η εισήγηση της υπ αριθ. αποφ.26/97: Σπύρος Προβιάς:…..
«Ο χώρος ΧΑΛΙΚΑΚΗ είναι καταγραμμένος σαν κτήμα του Δημοσίου και μάλιστα έχει γίνει και τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου για αθλητικές εγκαταστάσεις και αποχαρακτηρισμό από οικοδομικά τετράγωνα. Μέσα στο χώρο αυτό βρίσκεται οικόπεδο ιδιοκτησίας του Χ.Κιντωνη για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει κάποια λύση δεδομένου ότι το οικόπεδο δεν μπορεί να οικοδομηθεί. Προτείνουμε λοιπόν κατόπιν και του αιτήματος του ανωτέρω την ανταλλαγή του οικοπέδου με άλλο ιδιοκτησίας του Δημοσίου μέσω της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου»
Για όποιον ξέρει να διαβάσει, σαφώς καταλαβαίνει ότι το ΧΑΛΙΚΑΚΗ είναι καταγραμμένο ως κτήμα του ελληνικού Δημοσίου και ως τέτοιο προβάλλεται και από την τότε δημοτική αρχή. Και παρότι καλώς ή κακώς, (κακώς κατά την γνώμη μας ) αναγνωρίζει ιδιοκτησία του ιδιώτη στο συγκεκριμένο οικόπεδο κάνει επίσης σαφές ότι δεν μπορεί να οικοδομηθεί λόγω των κοινωνικών χρήσεων που προδιαγράφονται για τον χώρο . Παρακολουθούμε δηλαδή έστω και στοιχειωδώς, την τότε δημοτική αρχή, κάπως να ενεργεί ώστε ο ιδιώτης να μην βάλει πόδι στο χώρο, κάτι που η σημερινή δημοτική αρχή ούτε που διανοήθηκε!
Και κλείνει ο Δήμαρχος το ιστορικό του χώρου …. « το 2020 Ο ΚΙΝΤΩΝΗΣ απευθύνεται στην Γραμματεία δημοσίων εκτάσεων του υπ. Οικονομικών και ζητάει χωρική μεταβολή των γραμμών του οικοπέδου και εγκρίνεται». Τεκμαίρουμε ότι ο δήμαρχος και οι υπηρεσίες του Δήμου με βάση την πιο πάνω πράξη θεωρούν ότι επιβεβαιώνεται και η νομιμότητα των δικών τους πράξεων….Δεν έχουν ακούσει απ΄ότι φαίνεται τίποτα για την απόφαση 4910/77 του Εφετείου Αθηνών που έγινε και ο νομικός οδηγός στην προσπάθεια να εκδιωχτούν οι καταπατητές από την πόλη. Τους την θυμίζουμε: «…..εκ πλάνης των οργάνων του Δημοσίου, τα οποία εξ’ ασύγγνωστου αμελείας παρέλειψαν να εξετάσουν τους τίτλους του Α. Νάστου με αποτέλεσμα τεράστια ζημία του Δημοσίου ……..».
Ο δε Δ.ΚΙΝΤΗΣ για αντίστοιχες απόψεις που ευδοκιμούσαν και την 10ετια του 80, μέσα στην φωτιά της μάχης, στην κρατική γραφειοκρατία έλεγε χαρακτηριστικά: «υποστηρίζουν υπηρεσιακοί παράγοντές και ο Νάστος την προσήλωσή τους στις συνταγματικές διατάξεις. Βέβαια το σύνταγμα σε αυτό το σημείο είναι αντιδραστικό διότι δημιουργεί μια θεότητα την θεότητα της ιδιοκτησίας ενώ η ιδιοκτησία (θα έπρεπε να) έχει κοινωνική αποστολή. Αλλά στην περίπτωση μας δεν πρόκειται για αυτό. Εμείς δεν λέμε ότι θα πάμε κόντρα στις διατάξεις του συντάγματος, εδώ δεν πρόκειται περί ιδιοκτησίας με τίτλους, εδώ πρόκειται περί κλεμμένης -καταπατημένης περιουσίας η οποία δεν προστατεύεται ούτε και από το σύνταγμα. Αντίθετα δίνει σε όλους μας το χρέος να προβούμε στην υπεράσπιση αυτής της ιδιοκτησίας που ξέρετε πόσο σημαντική είναι για τον χώρο μας για την Ηλιούπολη»!
Κλείνοντας με τα ερωτήματα που προέκυψαν με βάση «το στόρι» του Δημάρχου οφείλουμε να απευθύνουμε και ένα στην προηγούμενη δημοτική αρχή του Κου Χατζηδάκη . Γνώριζαν για την έφοδο των αχυρανθρώπων του ΝΑΣΤΟΥ, την συνδρομή των υπηρεσιών του υπ, Οικονομικών, την πολιορκία των υπηρεσιών του Δήμου, γιατί σιώπησαν;
Και ένα ακροτελεύτιο ερώτημα που αφορά και στους δυο. Ας δεχτούμε ότι και οι δυο τους δεν διανοηθήκαν ποτέ « να αυθαιρετήσουν» απέναντι σε υπηρεσίες και Νόμο, αλίμονο! Ούτε φυσικά ότι θα μπορούσαν ποτέ να αμφισβητήσουν το «ιερό δισκοπότηρο» της ατομικής ιδιοκτησίας ούτε καν για το δημόσιο συμφέρον …πα…πα πα!
Το ότι θα χτιστεί μια 8οροφη οικοδομή μεσοτοιχία στο γήπεδο στίβου δεν τους απασχόλησε ποτέ έστω για μια ελάχιστή πρωτοβουλία αποτροπής της; Γιατί άραγε; Ανημποριά, αδιαφορία; Τι άραγε να διαλέξουμε και να μην μας πονάει ως αποτέλεσμα. Η συνενοχή πως καταγράφεται ;
Τέλος να τους δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία για να σωθούν από τα προσχήματα. Στο Φάκελο Χαλικάκι στο δήμο εμπεριέχονται και Εκθέσεις Μηχανικών που θεμελιώνουν ήδη πριν από το 1975 γιατί δεν μπορεί να χτιστούν βαριές κατασκευές στο χώρο. Ως γνωστόν το ΧΑΛΙΚΑΚΗ είναι μπαζωμένος χώρος λατομείου . Ας τις αξιοποιήσουν έστω και τώρα …Θα σώσουν πιθανά σήμερα τον δημόσιο χώρο και αύριο ζωές…
Τασία Τσατσούλη