Ανακύκλωση
Προς δήμαρχο Ηλιούπολης Στάθη Ψυρροπουλο, αντιδήμαρχο πράσινου Γιώργο Βενετσανοπουλο, Λευτέρη Κόντη εντεταλμένο σύμβουλο για θέματα ανακύκλωσης.
Πρόσφατα με πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης Ηλίου-πολις, ανθρώπινη πόλη, πραγματοποιήθηκε μια άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα γύρω από την ανακύκλωση. Να θυμίσουμε ότι η Ηλιούπολη κατέχει,με υπαιτιότητα της προηγούμενης διοίκησης του πρώην δημάρχου Χατζηδάκη, μια από τις χαμηλότερες θέσεις στους δήμους της περιφέρειας Αττικής, δίπλα σε δήμους όπως η Ελευσίνα κι ο Ασπρόπυργος, περιοχές που φιλοξενούν αρκετές βιομηχανίες.
Τα πεπραγμένα και τα κατορθώματα της προηγούμενης διοίκησης, θα θεωρήσω με βάση τα αποτελέσματα από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών ότι είναι γνωστά, δεν θα σταθώ στις ευθύνες.
Ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν οι καφέ κάδοι. Για την ακρίβεια η ανυπαρξία των καφέ κάδων. Πριν προχωρήσω να επισημάνω ότι το παρόν κείμενο δεν είναι κείμενο κριτικής, καθώς θεωρώ ότι πριν περάσει τουλάχιστον ένα έτος η σημερινή διοίκηση θεωρείται νέα, έχει ακόμα χρόνο να δείξει αν θα της δοθεί τελικά θετικό ή αρνητικό πρόσημο από τους κατοίκους του δήμου Ηλιούπολης.
Καφέ κάδοι
Καφέ κάδοι, για οργανικά υλικά, προς ώρας συναντιούνται έξω από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της πόλης. Δεν γνωρίζω αν έχουν μοιραστεί σε κάποιους χώρους με πολλά καταστήματα εστίασης, δεν υπάρχουν στις γειτονιές της πόλης. Στα σούπερ μάρκετ γίνεται ορθή χρήση, στις γειτονιές θα είναι δύσκολο, στο βαθμό ότι λίγο η άγνοια που προκύπτει από την απουσία ενημέρωσης, λίγο η νοοτροπία των κατοίκων, καθιστά το εγχείρημα επίφοβο. Γνωρίζω ότι κουβεντιαζεται οι κάδοι να είναι κλειδωμένοι και μόνο οι κάτοχοι κλειδιού, που γνωρίζουν την χρήση του κάδου να μπορούν να τους χρησιμοποιούν. Θεωρώ κι εγώ ότι κάπως έτσι θα πρέπει να γίνει η είσοδος των καφέ κάδων στις γειτονιές, αφού πρώτα έχουν ενημερωθεί ενδελεχώς οι κάτοικοι. Η σημερινή διοίκηση και ο δήμαρχος Στάθης Ψυρροπουλος, που είναι υπό την ευθύνη του ο τομέας καθαριότητας, θα κριθούν στο μέλλον για την ύπαρξη ή μη των καφέ κάδων.
Πρόταση
Εγώ είμαι εργαζόμενος στον τομέα του πράσινου σε ιδιωτική εταιρεία με έδρα την Ηλιούπολη. Οι πιο πολλές συντηρήσεις είναι στην Ηλιούπολη, είναι δε πολλοί οι κηπουροί και οι γεωπόνοι που δραστηριοποιούνται και έχουν έδρα την Ηλιούπολη. Θεωρητικά κατά την εργασία τα μικρά κλαδέματα ( μπορντούρες κλπ) ,το κουρεμένο γκαζόν, πεσμένα φύλλα, πρέπει να μπούνε σε σακούλες και να τοποθετηθούν δίπλα στους πράσινους κάδους, όπου θα μαζευτούν από το σύνηθες απορριμματοφόρο. Όλα τα παραπάνω αποτελούν οργανικά υλικά, που αν σκεφτείς πόσοι κήποι συντηρούνται καθημερινά στην πόλη, αντιλαμβάνεσαι τι όγκος καταλήγει μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα. Θα μπορούσε η δημοτική αρχή, αφού δημιουργήσει ένα μητρώο με τους επαγγελματίες της Ηλιούπολης να προχωρήσει στην ενημέρωση τους, καθορίζοντας έναν προσβάσιμο χώρο όπου θα υπάρχουν κάποιοι αρκετοί καφέ κάδοι ώστε καθημερινά να μαζεύονται τα οργανικά απορρίμματα των κήπων.
Από την επόμενη καταμέτρηση του ποσοστού ανακύκλωσης που νομίζω πλησιάζει δεν θα κριθεί μόνο η προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά μαζί και η τωρινή. Ας ανεβάσουμε τα ποσοστά.
Ας δείξουμε ότι μπορούμε, ότι δεν μας αξίζει το όνομα της πόλης να φιγουράρει δίπλα σε δήμους με βιομηχανικά απόβλητα.
Παναγιώτης Δριμυλής