40 χρόνια αγώνας για την περιφρούρηση της δημόσιας περιουσίας
Το έτος 1978, όταν ανέλαβε Δήμαρχος ο αείμνηστος Δημήτρης Κιντης και η Δημοκρατική Ενότητα την δημοτική αρχή ,με κορμό τις δυνάμεις του ΚΚΕ, αποτελεί το ορόσημο των αγώνων στο Δήμο Ηλιούπολης για την υπεράσπιση και διάσωση των δημόσιων εκτάσεων που δεν πρόλαβαν οι Νασταίοι καταπατητές και οι κληρονόμοι τους να ξεπουλήσουν .
Ιστορικά να θυμηθούμε οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι είναι γνωστο ότι, ενώ σύμφωνα με τα τρία (3) Χοτζετια των αρχών του 19ου αιώνα οι Νασταίοι είχαν αποκτήσει γη 450 στρεμμάτων , στις αρχές του 20 ου αιώνα με άλμα την έφτασαν στα 14.700 στρέμματα από την Βουλιαγμενη μέχρι και την κορυφογραμμή του Υμηττού !
Ας θυμηθούμε ακόμη πως περιγράφει την καταπάτηση η μνημειώδης απόφασή του Εφετείου Αθηνών με υπ΄αριθμ.4910/77 που έφερε για πρώτη φορά στο Δήμο ο δήμαρχος πριν την Χούντα στην πόλη , ο αείμνηστος Λωλος «Εκ πλάνης των οργάνων του Δημοσίου ,τα ποια εξ ασύγγνωστου αμέλειας παρέλειψαν να εξετάσουν τους τίτλους του ενάγοντος( Νάστου), με αποτέλεσμα τεράστια ζημία του Δημοσίου, αφού ο ανωτέρω δια της μεθόδου της εκτάσεως της αρχικής ιδιοκτησίας του, των «τεσσάρων ζευγαριών», δηλαδή 320-520 κατά ανωτάτων ορίων στρεμμάτων, επέτυχε να καταλάβει και σφετεριστεί χιλιάδες στρεμμάτων γης κάτωθεν των πρόποδων της δυτικής πλευράς του Υμηττού, τα οποία κάλυψαν τον σημερινό οικισμό Ηλιουπόλεως»
Την «αμέλεια» του κράτους την μπλόκαρε ο αγωνιζόμενος λαός . Ο αγωνιζόμενος λαός και η δημοτική αρχή Δημήτρη Κιντή εξαναγκάζουν το κεντρικό κράτος και την κυβέρνηση να καταγράψει την καταπατημένη γη ως δημόσια περιουσία. Αφήνοντας όμως ανοιχτό το ζήτημα κατοχύρωσης της ιδιοκτησίας στις… τελικές αποφάσεις της δικαιοσύνης.
Η τότε Δημοτική αρχή δεν μένει με σταυρωμένα χέρια, δεν αναμένει την απόφαση της δικαιοσύνης. Γνωρίζει ότι στον πυρήνα του αστικού δικαίου δεν βρίσκεται η προστασία της δημόσιας άλλα της ατομικής ιδιοκτησίας… Γνωρίζει το χαρακτήρα του αστικού κράτους, των κυβερνήσεων που το υπηρετούν… Δεν έχει αυταπάτες για το που γέρνει η πλάστιγγα.
Γι’ αυτό επιμένει στην ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα, στις δυναμικές κινητοποιήσεις για την άμεση κατοχύρωση των χρήσεων της δημόσιας γης υπέρ των οξυμένων αναγκών της πόλης και των κατοίκων της. Δεν περιμένει το κράτος και τα δικαστήρια να αποφασίσουν. Πιστεύει στη δύναμη και το δίκιο του λαϊκού παράγοντα και τον θέλει πρωταγωνιστή. Πιστεύει στην ανατρεπτική δράση των πολλών , ως δύναμη της κοινωνικής εξέλιξης και γι΄ αυτό ακουμπάει με θάρρος στην λαϊκή πρωτοβουλία.
Έτσι, παρά και ενάντια στην αδράνεια των Κυβερνήσεων και της δικαιοσύνης η πόλη με την δύναμη και την πάλη του λαού κρατιέται ανοιχτή. “Ντύνεται” με πλήθος από υποδομές όπως σήμερα τις γνωρίζουμε. Τους αθλητικούς χώρους , τα πάρκα και τις 10εδες παιδικές χαρές , το ΚΑΠΗ, το Κέντρο Υγείας, τον θερινό κινηματογράφο, τα δεκάδες σχολεία και νηπιαγωγεία, τους παιδικούς σταθμούς , το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, και πολλά άλλα . Είναι λοιπόν αυτού του είδους η λαϊκή παρέμβαση και η πολιτική δράση που κράτησε ανοιχτό τον ορίζονται της περιφρούρησης της δημόσιας γης μέχρι τις μέρες μας. Είναι αυτή η πολιτική που σφράγισε την πόλη και δεν επέτρεψε σε καμιά από τις επόμενες δημοτικές αρχές να αποστασιοποιηθεί από το ζήτημα της προστασίας της, υποκαθιστώντας έτσι ο δήμος με μακρούς δικαστικούς αγώνες , την μόνιμη ολιγωρία του κράτους και των θεσμών του .
Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 40 χρονια από την απόφαση του Γνωμοδοτικού συμβουλίου του Κράτους ( 7/6/84) και στην συνέχεια του υπ. Οικονομικών( 19/9/84) που καταγράφουν ως Δημόσια γη, όλα τα ακίνητα στην περιοχή Ηλιούπολης, Αργυρούπολης , Αλίμου που μέχρι τότε βρίσκονταν στα χέρια των κληρονόμων Νάστου.
Την δεκαετία του 2000 που η λαϊκή παρέμβασή ατονεί, οι σφετεριστές της δημοσίας γης επανακάμπτουν στις διεκδικήσεις τους. Με την στήριξη πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων , αποσπούν επιμέρους θετικές αποφάσεις για αυτούς σε αστικά και ευρωενωσιακά δικαστήρια.
Στην διοίκηση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ)μπαίνει μέλος της οικογένειας των Νασταίων κληρονόμων! Η ΚΕΔ σκληραίνει την στάση της απέναντι σε εύλογές απαιτήσεις του δήμου για νέες παραχωρήσεις γης με στόχο την κάλυψη νέων αναγκών σε υποδομές και από την άλλη ποιεί την Νήσσα στις ανοίκειες επιθέσεις των καταπατητών που συνεχίζονται! Με χαρακτηριστικό μέχρι και το 2018, οι απόγονοι των καταπατητών να συνεχίζουν να εισπράττουν μισθώματα σε καταγραμμένα δημόσια κτίσματα όπως είναι αυτά του Ο.Τ της Κεντρικής Πλατείας όπου στεγάζεται το S.M « Α.Ε Βασιλόπουλος» και άλλοι καταστηματάρχες!!
Το Μάη του 2018 η δικαιοσύνη, με απόφαση του Αρείου Πάγου, αποφαίνεται τελεσίδικα για τον Δημόσιο χαρακτήρα της καταπατημένης γης .Τον Ιούνη του 2018 η Κυβέρνηση Συριζα περνάει στην αρμοδιότητα της ΕΤΑΔ ,θυγατρική του Υπερταμείου, 10.119 ακίνητα του ελληνικού δημοσίου, μαζι τους 74 εκτάσεις και 21 υποδομές της πόλης . Είναι η περίοδος που η κυβέρνηση Σύριζα φορτώνει με το 3ο μνημόνιο τον ελληνικό λαό και γεμίζει το σεντούκι των δανειστών και με την δημόσια γη.
Η απόφαση , ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Σειρά δήμων και φορέων, όπως ο σύλλογος Αρχαιολόγων, με προσφυγή τους στο ΣτΕ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν από τη μέγγενη του ΤΑΙΠΕΔ τους αρχαιολογικούς χώρους
Τις εξελίξεις της περιόδου η τότε δημοτική αρχή Βαλασσοπουλου τις παρακολουθεί παθητικά και με την συνδρομή στελεχών της παράταξης του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε ένα παζάρι με την τότε ηγεσία της ΕΤΑΔ ώστε να παραχωρηθούν στο Δήμο 4 μεγάλα οικόπεδα ( 2 στην περιοχή του ΙΚΑ , Χαλικάκη, ποδηλατοδρόμιο ) εγκαταλείποντας τις άλλες δεκάδες εκτάσεις στις εμπορευματικές προθέσεις κυβέρνησης και δανειστών.
Την ιδία περίοδο το ΚΚΕ με ερωτήσεις στην βουλή φέρνει το θέμα στο προσκήνιο και η Λαϊκή Συσπείρωση με πρωτοβουλίες της, ενεργοποιεί την παρέμβαση φορέων της πόλης στην έδρα της ΚΕΔ και στο δημοτικό συμβούλιο απαιτώντας:
- την άμεση απαγκίστρωση των υποδομών της πόλης από το Υπερταμειο
- την οριστική εκχώρηση των δημόσιων εκτάσεων στο Δήμο για να στεγαστούν ανάγκες της πόλης σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, αθλητικές και κοινωνικές υποδομές !
Με την κατακραυγή και πηγαίνοντας στις εκλογές του 2019 η κυβέρνηση Σύριζα με μια προσχηματική απόφαση της ΕΤΑΔ, αποδεσμεύει από την αγκαλιά του Υπερταμειου τις 21 υποδομές της πόλης που έτσι και αλλιώς δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά απαιτώντας για τις 4 εκτάσεις που εστίαζε η τότε δημοτική αρχή και τα στελέχη του τοπικού Σύριζα, μίσθωμα! Ένας καθαρός εκβιασμός για να αναγνωριστεί η κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ! Το Βατερλό της στρατηγικής τους είναι γεγονός !
Το Μάη του 2020 με απόφαση του ΣτΕ έγιναν δέκτες και οι αιτήσεις πέντε δήμων (μεταξύ αυτών ο δήμος Αργυρούπολης- Ελληνικού ) για την ακύρωση της απόφασης της Κυβέρνησης Συριζα .
Από τότε το ζήτημα της δημόσιας γης στην πόλη παραμένει στο βαθύ σκοτάδι . Παρότι η απόφαση του ΣτΕ, ήρε κάθε προσχηματική καθυστέρησή ώστε η δημόσια γη να φύγει από τα νύχια του υπερταμειου και να περάσει στην ευθύνη του δήμου για να στεγάσει τις ανάγκες των κατοίκων του, ούτε η κυβέρνηση την εφάρμοσε , ούτε οι δημοτικές αρχές, πρώην και νυν (Χατζηδάκη, Ψυρρόπουλου) την προβάλλουν ή απαιτούν την υλοποίηση της ! Καμμιά ενόχληση ούτε για την Κυβέρνηση της ΝΔ!
Πέρα από τα 74 οικόπεδα στο Υπερταμείο, στο σκοτάδι είναι η τύχη όλων των άλλων καταγραμμένων οικοπέδων στην πόλη και κάνεις δεν ξέρει ποιος επιτέλους τα διαχειρίζεται. Αν και κατά πόσο είναι καταγραμμένα στο κτηματολόγιο ως δημοσιά γη , αν είναι στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ ή στην ευθύνη του Υπ. Οικονομικών.
Νέοι καταπατητές έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους , με εγγραφή οικοπέδων για λογαριασμό τους στο κτηματολόγιο, με όχημα την εταιρία «Δραδράκη» που παρότι είναι υπό εκκαθάριση από το 1958 νεκραναστήθηκε , με νόμο της Κυβέρνησης Σύριζα!.
Είναι η ώρα και πάλι ο λαϊκός παράγοντας να βάλει την δική του σφραγίδα και να αποτρέψει τις νέες αντιδραστικές εξελίξεις.
Το επιχειρηματικό μέτωπο που ξεδιπλώνεται σε Ελληνικό και Παράλια θα εντείνει την επιχειρηματική δραστηριότητα με αιχμή και την δημόσια γη στην πόλη μας . Όποια δημοτική αρχή ή πολιτική δύναμη συνεχίσει να εθελοτυφλεί απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, συνειδητά, οδηγεί στην ΦΑΛΚΟΝΕΡΑ της εμπορευματοποίησης το 40 χρονο αγώνα του λαού της πόλης και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε ως λαϊκό κίνημα !
Τασία Τσατσούλη
Πρώην Δημοτική Σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηλιούπολης.